Vårt sortiment

På vår hemsida visar vi ett axplock av populära glasserviser som vi försöker att hålla i lager. Det betyder inte nödvändigtvis att dessa finns i vårt lager just när du tittar på vår hemsida utan att de kan vara tillfälligt slut. 

Hör därför gärna av er per telefon eller varför inte e-maila oss om du har några frågor. Vill du komplettera din glasservis, fotografera då gärna av ett glas. Mät också höjden och därefter diametern på kupan så att du är säker på att du hittar rätt modell och storlek på det tänkta glasen.

 

Servisglas

Några exempel på uppskattade svenska glasserviser

Asta, Bror, Cascade, Carneval. City, Corona, Dagny, Diamant, Elon, Ekeberga, Elvira Madigan, G III, Hamra, Helga, Ingrid, Juno, Junior, Karlberg, Karolina, Kent, Kerstin, Maria, Molnet, Oliv, Optic, Pall Mall, Odelberg, Prince, Pippi, Ruben, Rose-Marie, Rubin, Rydberg, Silvia, Tre Rosor, Uarda, Ulle, Vincent, Wirdé,  Zick Zack m.fl.

 

Olika modeller / storlekar i en servismodell

Arom, Champagnestrut, Champagneskål, Grogg, Likör, Madeira, Martini, Punschmugg Remmare, Selter, Snaps, Starkvin, Rödvin, Vittvin, Tumlare samt Ölglas.

 

Elis Bergh som var verksam på Kosta glasbruk formgav över två hundra glasserviser och det är endast en konstnärs arbete så det finns många olika modeller att välja bland.

 

I början på 1900 talet fram till 1940 talet framställde de svenska glasbruken ett mycket stort antal olika glasserviser. Gamla servisglas som många av oss druckit ur när vi besökt våra äldre släktingar och som vi gärna tar emot som gåva eller som arvegods eller rent av köper i någon trevlig antikbutik som säljer dessa dyrgripar.

 

Det är populärare än någonsin att köpa det äldre mer arbetade servisglasen, priserna är inte högre snarare lägre än dagens nya servisglas som inte alls är lika spännande som de äldre glasen. Udda glas är mycket populärt att duka med och då behöver glasen inte vara det minsta lika. Rea borden länsas snabbt i antikbutikerna då dessa dukas fram med udda servisglas.

 

Bruksglas

Assietter, Bringare, Fat, Karaffer, Ljusmanschetter, Ljusstakar, Ostkupor, Pluntor, Servisglas, Skålar, Saltkar, Vaser, Vinkannor m.m.

 

Konstglas

Konstglas är enligt våran syn att se på saken först och främst till för att beskådas, man njuter av konstglasets vackra egenskaper. Konstglas kan både vara färgat och ofärgat, men kan också vara både och på en och samma gång. Konstglas har många som samlarintresse och inriktningarna kan vara många. En inriktning i konstglassamlandet kan vara en speciell konstnär, en annan en speciell teknik, eller kanske en speciell tidsepok eller varför inte färger. Men det är huvudsaken tycker vi att alla som samlar och investerar i konstglas först och främst gör det med hjärtat.

 

Hur man exponerar sitt konstglas är mycket viktigt för att man skall få maximal njutning. Hur faller ljuset på glaset, hjälper ljuset till att lyfta fram dess prakt eller rent av tvärt om. Ställ inte bara det nya inköpta konstglaset på första bästa plats utan flytta runt det tills att du finner den största njutningen. Två vackra konstglaspjäser kan också förta varandras prakt om dom står tillsammans, men var och en så är dom magnifika.

 

Ljuskronor & Lampor

Ljuskronor, amplar i glas, metall eller alabaster, bordslampor, vägglystrar/ appliueqer, fotogenlampor.

 

Möbler

Bord, vitrinskåp, byråer, konsolbord, sideboard, speglar, stolar, fåtöljer, sittgrupper.

 

Silver, Guld, Tenn, Porslin samt övrigt

Silver, nysilver, tenn, bestick, salladsbestick, saltskedar, skinkgafflar, sockerruskor, sourtut och kryddset.

 

 

Vajer [wire]